Kraanlei 17, 9000 GENT Tel: 09 225 18 80 More information / Route
 
Artikel verschenen in Zone O9 magazine door Thierry Van der Maelen op 13/01/2010

Toevallig vallen we op een gure dinsdagavond binnen in Nestor. Op zoek naar 'iets te eten' doemde plots dit nieuw grillrestaurant voor ons op en meer aanmoediging hebben wij niet nodig. 
Een jonge, vriendelijke kelner begroet ons en toont ons een tafel tegen het raam. Niet dat hij erg moet zoeken, want er is verder niemand. Het interieur van Nestor is sober-sfeervol met chocoladebruine muren, zwarte tafeltjes en zachte verlichting. 
Op de menukaart staat dat alle gerechten gegrild worden in een speciale houtskooloven. En dat die houtskool speciaal geselecteerd werd omwille van zijn zeer rijke aroma's. De combinatie van de hoge baktemperatuur (350° C), de houtskool en de rijping van het vlees zou moeten zorgen voor een uniek product. We zijn benieuwd. 
De oven stond vermoedelijk nog niet helemaal warm voor het aperitief, want als hapje vooraf krijgen we een warm kerstomaatje met een bolletje geitenkaas in een aluminiumfolietje verpakt. De smaak zit goed, het kaasje is smeuig warm aan de buitenkant maar nog vrieskoud binnenin en dat verknoeit het natuurlijk. Onze rode porto (ˆ5) spoelt de smaak gelukkig weg. 
Kort daarop worden de voorgerechten met de glimlach opgediend. Aan de overkant komt op een smal bord een kunstig gepresenteerde carpaccio met raketsla en parmezaan (ˆ12,50). De kok heeft fantasie en dat is ten zeerste te apprecieren. Hoewel, op mijn bord staat een gesloten piepschuimen hamburgerdoosje met de terrine van ganzenlever met compote en kweepeer (ˆ16,50) die ik bestelde. De ganzelever ligt op een klein rond broodje op wat sla en lijkt inderdaad op een hamburgertje. Leuk gevonden, maar hoe eet je nu zoiets ? Alles uit het doosje op je bord kappen, is not done en het alternatief, met mes en vork in een piepschuim doosje prikken en snijden, is ook niet je dat. Maar, de combinatie met de kweepeer is uitstekend, net zoals de carpaccio uitstekend is van smaak. 
Van een grillrestaurant mag je verwachten dat ze verstand hebben van vlees en dat is hier zeker het geval. Mijn overbuur vraagt de contrefilet saignant (ˆ20) met de huisgemaakte barbecuesaus (ˆ1,80), ik bestel de rumsteak a point (ˆ16,50) met de huisgemaakte bearnaise (ˆ1,80). Beide stukken vlees zijn perfect gegrild en van smaak uitstekend, net als de bestelde sauzen en de huisgemaakte frietjes. We overgieten alles ondertussen met een zachte rode Clos Perdiz cabernet-shiraz (ˆ19), de huiswijn die uitstekend samengaat met het kruidige vlees. Erg lekker.
De desserten getuigen opnieuw van een inventieve geest in de keuken. Gegrilde mango met peperkoek en vanillebourbon (ˆ7,50) en een toast appeljulienne en brie in de oven (ˆ7,50) vervolledigen onze maaltijd. In beide gevallen, zeer smakelijke en verrassende combinaties en kunstig geplaatst op het bord, maar opnieuw is het hemel en aarde verzetten om alles zonder knoeien te eten. We betalen ˆ114,60 en als de kok zijn creatieviteit een beetje kan intomen wordt dit een zeer interessant adres. 

 
© 2009 Nestor